W ramach własnych programów edukacyjnych, każdego roku na wiosnę realizujemy autorskie projekty „Kuchnia przedszkolaka” oraz „Zioła na parapecie”. Wszystkie dzieci hodują na parapetach okiennych różnorodne zioła i kiełki (szczypior, koperek, bazylia, rzeżucha itp.) które wzbogacają codzienne wiosenne kanapki.
W każdej sali dzieci mają do dyspozycji dystrybutor z wodą i możliwość jej picia przez cały czas w ciągu dnia.
W Królu Maciusiu, żywieniem zajmuje się firma cateringowa Kanzeon. W ramach dziennego wyżywienia oferuje: śniadanie, obiad, podwieczorek, owoc. Potrawy są przygotowywane codziennie z produktów, dostarczanych na bieżąco. Firma opracowuje posiłki wg zasad racjonalnego żywienia, aby dostarczały dzieciom w codziennej diecie odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych, zgodnie z normami kalorycznymi i energetycznymi. Do przygotowywania potraw stosuje się zdrowe produkty – m.in. ciemne pieczywo, kasze, nabiał (sery, jogurty naturalne, kefiry, maślanki), różnorodne mięsa i ryby. Każdy posiłek wzbogacony jest o sezonowe warzywa lub owoce. Do obróbki cieplnej mięs i ryb wykorzystywany jest certyfikowany piec konwekcyjno-parowy.
Firma dokłada wszelkich starań, aby potrawy były kolorowe i zachęcające do spożycia nawet największego „niejadka”. Dla chętnych zawsze są dokładki posiłków.
Firma prowadzi również usługi w zakresie różnych diet zalecanych naszym dzieciom np. bezbiałkowa, bezglutenowa, bez nabiału a także wegetariańska.
Przygotowywaniem i podawaniem posiłków zajmuje się pani Natalia, która jest dla nas dużą pomocą i wsparciem. Zawsze mila i pogodna, dba o to aby dzieci chętnie jadły posiłki a jej ciepło, uśmiech i życzliwość pozytywnie wpływa na apetyty dzieci.